Na sajmu Hotel&Gastroteh svoje uređaje za obradu ostataka hrane izlaže tvrtka Griffon Waste Management d.o.o. Njihovi uređaji su hrvatski proizvodi te nude zelenu alternativu za rješavanje ostataka hrane u profesionalnim kuhinjama. Ovo je posebno interesantno ako naglasimo da je danas Međunarodni dan svjesnosti bacanja hrane.
Inovativna Griffon tehnologija zasniva se na posebnom sustavu mikroorganizama i enzima koji razgrađuju ostatke hrane do njihovog potpunog raspadanja. Odnosno dok se ostaci hrane pretvore u vodu, koja se potom ispušta u postojeću kanalizaciju. Najjednostavnije rečeno - Griffon uređaji su kao kante za smeće koje nikada ne morate isprazniti, samo ubacite ostatke hrane u uređaj u kuhinji i uređaj dalje sam odradi cijeli posao.
Ova tehnologija zbrinjavanja ostataka hrane potpuno je inovativna u Hrvatskoj, a neke od njezini prednosti za okoliš i poslovanje su sljedeće:
- Smanjenje emisija CO2 = ovim načinom rješavanja ostataka hrane nema prijevoza otpada kamionima, čime mičemo kamione s ceste i sprječavamo emisije CO2
- Smanjenje emisija metana = ostaci hrane na odlagalištima otpada emitiraju metan, jedan od najštetnijih stakleničkih plinova za okoliš
- Zatvaranje odlagališta = rješavajući ostatke hrane na mjestu njihova nastanka uz uređaj Griffon, radimo velike korake na putu prema zatvaranju odlagališta
- Smanjenje nastanka biootpada = naime uz Griffon uređaje obrađujemo hranu i prije nego što se ona klasificira kao otpad
- Velike uštede = u usporedbi s postojećim rješenjima, uštede su moguće i do 80% jer eliminiramo troškove skladištenja, prijevoza, odlaganja, administracije...
- Bez neugodnih mirisa i štetočina = imamo sretnije zaposlenike u profesionalnim kuhinjama